Biserica Romana Catolica

Oravita

CS-II-m-B-11177 Bis Rom Cat Pţa. Unirii nr.1

 

Biserica romano-catolica din Oravita a fost realizata in anul 1718 de primii colonisti tirolezi. Ei si-au construit o bisericuta din lemn in Kreuzwiese sau Poiana Crucii (dupa încrucisarea a mai multor drumuri).

Biserica romano-catolica din Oravita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ridicată în stil baroc provincial între anii 1718-1722, biserica din Oraviţa, din varii motive a fost consacrată abia după mai bine de două secole, în anul 1936, de către Episcopul de pie memorie Dr. Augustin Pacha.
În anul 1718 s-au aşezat pe versantul vestic al văii Oraviţei, primii colonişti tirolezi. Ei şi-au construit o bisericuţă din lemn Kisslinger în Kreuzwiese sau Poiana în cruce, (după încrucişarea a mai multor drumuri). Datorită acestei denumiri a poienii credincioşii romano-catolici au luat ca şi sărbătoare primordială a lor ziua de 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci.

În acelaşi an din ordinul împăratului Karol VI a fost depusă piatra de temelie, iar în 1722 a fost terminată actuala biserică, în locul celei arse de turci.

La sfinţire împăratul a donat bisericii o aşchie din lemnul Crucii lui Cristos, adusă de la Ierusalim. Tabloul altarului principal Răstignirea Domnului nostru Iisus Cristos a fost realizat în 1774 de pictorul Wagenchon.

În 14 septembrie ani de-a rândul coloniştii tirolezi şi mai apoi întreaga populaţie romano-catolică după Sfânta Liturghie urcau în procesiune la bisericuţa Kreuzwiese.

Category Oravita

Share

Related Projects

Overview