De multa vreme, zona sasca Montana este recunoscuta pentru ionizarea negativa.

Turism

user

30 iun.
2017

Ionizarea aerului

 

Prezenta modulului de ionizare intr-un dispozitiv care are pretentia de a imbunatati calitatea aerului este o conditie sine qva non pentru insasi ideea de purificare a aerului. In conditiile in care costurile unui astfel de modul nu sunt semnificative, este nepermis sa mai existe pe piata echipamente cu pretentie de a se numi purificatoare de aer, si care, pe langa sistemele de filtrare (mecanice, chimice sau electrostatice), sa nu aibe in componenta lor un generator de ioni negativi. Ionizatorul de aer trebuie sa fie un argument foarte solid in favoarea alegerii unui purificator de aer. Exista tot felul de pareri neavizate pe care le-am gasit pe diverse site-uri romanesti cu privire la ionizarea aerului. Un lucru este cert! Cine considera ca ionizarea aerului (in sensul emiterii de ioni negativi ! si de restabilire a echilibrului natural al ionilor) ar fi o poveste de marketing, fie nu are nici cel mai mic habar despre ce vorbeste, fie incearca sa sustina  vanzarea unor produse slabe dpdv constructiv.Vom incerca in continuare sa facem „lumina” in acest sens, pe intelesul tuturor.

 

IONII POZITIVI 

 

In general in incaperile inchise aerul este incarcat pozitiv din punct de vedere ionic. Activitatile curente, echipamentele electronice precum monitoare de calculatoare, televizoare, radio-uri, electrocasnice in general, s.a.m.d, genereaza ionizarea pozitiva a aerului. Pana si simpla frecare a talpilor de un covor sau o mocheta elibereaza in aer o cantitate insemnata de ioni pozitivi. Ionii sunt de fapt molecule sau atomi aflati in stare electrica diferita de starea naturala, care , prin saltul la un numar mai mare de electroni pe ultimul strat electronic, primesc sarcina pozitiva. Datorita prezentei ionilor pozitivi in exces intr-o incapere, practic, toate suprafetele devin incarcate pozitiv. Praful din aer si alte elemente poluante, capata si ele sarcina pozitiva. Concentratia mare a ionilor pozitivi scade puterea de concentrare,  genereaza dureri de cap, indispozitie, somnolenta, tulburari nervoase diverse, putand duce chiar la iritabilitate, stres, agresivitate. Concentratiile marite de ioni pozitivi sunt contraindicate pentru persoanele nevrotice, cardiace, hipotensive, cu afectiuni pulmonare sau renale. Dupa cum vedeti, aceasta „prabusire a ionilor” sau „dezechilibru ionic ” dintre ionii pozitivi si cei negativi, poate cauza numeroase probleme celor care petrec o perioada indelungata de timp in incaperi inchise si slab aerisite. Remediul consta in crearea unui nivel ionic adecvat mediului respectiv, cu scopul restabilirii starii naturale a atmosferei. Intr-o incapere inchisa, in conditiile in care o aerisire corespunzatoare nu poate fi luata in calcul datorita poluarii din marile orase, singura posibilitate reala ramane un generator de ioni negativi.

 

IONII NEGATIVI 

 

Ionizarea aerului nu este o descoperire recenta, ionii atmosferici existand in  atmosfera inca de la formarea Pamantului, in vreme ce Natura mentine o rezerva constanta a acestora prin intermediul actiunii vantului, fulgerelor, ploii, vegetatiei, radiatiilor cosmice si solare, etc. Natura „stie” cum sa mentina un raport benefic intre concentratia de ioni negativi si cea a ionilor pozitivi. In conditii atmosferice normale precum cele intalnite in aerul „de tara” , concentratia ionilor negativi poate varia de la aproximativ 1000 pana la 4000 de ioni pe cm3. Asta numim noi aer curat, nu-i asa?
Problemele apar in interiorul cladirilor, unde schimbul de aer este nesatisfacator si ionii negativi din aer pot atinge concentratii scazute de cca. 80 ioni/cm3.
Mai mult, in astfel de medii ionii isi pierd polaritatea mult mai usor, ajungandu-se la o proportie intre ionii pozitivi si cei negativi de 4:1.

Ei au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.
Ionizarea negativa intre anumite limite, aduce o relaxare generala, si o diminuare a presiunii arteriale si al ritmului de respiratie, a schimbului de vitamine, determina cresterea echilibrului hemodinamic (diminuarea vitezei de oxidare a eritrocitelor, cresterea numarului de eritrocite din hemoglobina, diminuarea leucocitelor), imbunatatirea starii de sanatate, imbunatatirea atentiei si a capacitatii de munca, normalizarea functiei neurale centrale si vegetative.

            Serotonina – Ionii negativi fie elimina productia de serotonina, fie ajuta organismul sa anihileze efectele sale. In felul acesta, terapia cu ioni negativi reprezinta un mare ajutor in tratarea cazurilor care au drept cauza dereglari ale nivelului de serotonina. De exemplu, ajuta la calmarea durerii si sprijina procesul de recuperare in cazul persoanelor care au suferit arsuri sau interventii chirurgicale, in parte datorata serotoninei, produsa in urma traumelor si  eliberata in zona hemoragica, cauzand suferinta.
Cilii vibratili – Ionii negativi stimuleaza activitatea cililor vibratili, care captusesc caile respiratorii si a caror structura este similara cu cea a firului de par. Scopul lor este acela de a filtra aerul inspirat si de a expulza praful si mucusul prin miscari ondulatorii. In prezenta ionilor pozitivi si a aerului poluat (precum fumul de tigara) aceste miscari sunt incetinite pana cand ajung sa blocheze caile respiratorii. In momentul expunerii la ioni negativi miscarile cililor vibratili sunt mai rapide cu evidente beneficii asupra aparatului respirator .
Undele alfa – Ionii negativi influenteaza ritmul undelor alfa ale creierului. Mai multe persoane suferinde de dezechilibre mentale, cum ar fi anxietatea, au fost supuse unui tratament cu ioni negativi la Universitatea Catolica din Argentina: peste 80% dintre ei au beneficiat de pe urma acestui tratament, majoritatea simptomelor disparand complet.
Antihistaminicele – Ionii negativi sunt antihistaminice naturale. Dr.Sulman a inregistrat o scadere cu 50% a nivelului histaminelor (aceleasi care se transforma in serotonina) continute in sangele pacientilor expusi lungi perioade de timp ionilor negativi. Numeroase simptome ale alergiilor (stranut, curgerea nasului, usturimea sau lacrimarea ochilor, astm, dureri de cap, etc.) sunt datorate productiei de histamine cauzata de reactia organismului la praf, polen sau vatamari ale tesutului.
Astmul – Un grup de cercetatori de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra, sub indrumarea doctorului Allan Mortlock, au studiat efectele ionilor atmosferici asupra suferinzilor de astm. Metodele utilizate in mod inteligent au eliminat orice efect psihologic de tip „placebo”, atribuit adesea acestui tip de cercetare, astfel incat sa demonstreze fara nici un dubiu, faptul ca ionii negativi au imbunatatit procesul de respiratie pentru o treime din cazurile studiate.
Aspecte microbiologice – Ionii negativi s-au dovedit a fi eficienti si in distrugerea sau inhibarea dezvoltarii mucegaiurilor sau bacteriilor aerobe, etc, inversand polaritatea invelisului protector al proteinelor in organism.

Lasand la o parte efectele asupra organismului uman, am vrea sa precizam un alt aspect pozitiv (si oarecum hilar) al prezentei in aerul din incaperile inchise. Ne aducem aminte o situatie legata de un client care ne-a solicitat un purificator de aer pe motiv ca locuieste intr-o zona unde se construieste mult si in mod implicit are mult praf in casa. Motivatia dumnealui nu a fost legata de sanatate ci de faptul ca se asterne prea mult pe mobilier iar sotia „s-a saturat” de sters praful. Ei bine, realitatea e ca prezenta unui purificator de aer cu generator de ioni negativi, va face sa se agraveze aceasta situatie! Motivul este lesne de inteles. Particulele de praf din aer capata sarcina negativa si se vor „lipi” rapid de orice suprafata incarcata pozitiv! DAR!!!! Praful se va asterne pe aceste suprafete si nu va mai fi in aer!!! Adica nu il vom mai introduce in plamani! Unde … nu se mai poate „sterge”! Bineinteles ca dupa aceasta explicatie, clientul nostru nu a ezitat sa achizitioneze un purificator de aer performant. Dar din alte considerente decat cele initiale, nu-i asa? Faceti un test simplu: aprindeti o lanterna intr-o incapere in care este intuneric si veti vedea in fascicolul acesteia cam ce intra in plamanii nostri zilnic. Atunci veti intelege de ce este nevoie de un purificator de aer si cat de bucurosi trebuie sa fiti ca puteti sterge mai mult praf de pe mobilierul dumneavoastra! Un purificator de aer este un doctor care va slujeste permanent la domiciliu.

In ceea ce ne priveste, TOATE purificatoarele de aer comercializate de noi (electrostatice sau de uz rezidential) sunt dotate cu ionizator de aer in standard!  De aceea, nenumaratele locatii care folosesc purificatoarele noastre de aer … au alt aer!

 

Related Posts