Ce sa faci in Sasca Montana si imprejurimi in 7 zile sau
sau
„7 pasi pentru 7 zile”
- Pentru cei care abia au ajuns şi sunt nerăbdători să facă o incursiune scurtă în cuprinsul zonei, se recomandă o plimbare de vreo 3 ore dus-întors, de-a lungul Cheilor Şuşarei, traseu care nu are grad de dificultate, iar ca punct final de atracţie, se găseşte Cascada Şuşara. Traseul neavând grad de dificultate, se recomandă inclusiv ca plimbare cu copiii. Plimbarea se desfăşoară de-a lungul văii cu acelaşi nume, trecerea peste cursul de apă se face fie la nivel cu apa, fie la înălţime mică faţă de acesta. Se poate vedea Cabana Şuşara (fostul Cazinou și restaurant, construită în 1855), în stare de renovare, precum şi câteva din intrările vechilor exploatări miniere (intrarea în mina romană, la circa 300 m, pe dreapta, după Cabana Șușara).
- O excursie frumoasă se face posibilă timp în care drumeţul, după vreo două ore de mers usor, are ca punct de atins parcurgerea celor câteva tunele săpate manual în stâncă (realizarea lor se pare că a fost efectuată în perioada ocupației otomane), până la Podul Bei. Excursia durează 3 ore dus-întors, gradul de dificultate fiind mediu. Ca punct de plecare va fi Pensiunea Cheile Nerei, trecând peste Puntea Suspendată, din capătul localităţii Sasca Română.
- Podul Bei – Păstrăvărie – Ochiul Beiului – Cascada Beiuşniţa. Traseu cu grad de dificultate uşor, itinerarul desfăşurându-se pe parcursul a 4 ore dus-întors, având o faună şi o floră de invidiat, ne va încânta ochii pas cu pas. Nu neglijăm coborârea spre Cascada La Văioagă. Iar ca şi caracteristică facem cunoştinţă cu Ochiul Bei, care este un lac cu o adâncime de 4,6 m. adâncime şi un diametru de aproximativ 15 m., apa izvorând din fundul ei, sub formă de izbuc. Cascada Beiuşniţa este de o rară frumusețe, mai ales primăvara, când debitul de apă este abundent. Totuși, ea merită a o vedea în orice sezon, la fel ca și minicascadele Beiușniței.
- Traseu frumos cu o durată de aproximativ 10 ore de mers pe jos, iar punctul final de atracţie fiind Lacul Dracului, aceasta se desfăţoară sub formă de circuit, pornind din Sasca Montană, pe drumul care duce spre Ştinăpari – Poiana La Logor, apoi pe Ogaşul Porcului în jos până la Lacul Dracului (lac ce provine din prăbuşirea tavanului unei peşteri şi are adâncimea de aproximativ 22 m., originea fiind un lac carstic). Se continuă drumul înspre Cantonul Damian – Podul Bei – Sasca Română de-a lungul râului Nera şi se închide circuitul cu sosire în Sasca Montană. Traseul este relativ dificil pentru cei neantrenați.
- Cel mai dificil traseu, este parcurgerea în totalitate a Cheilor Nerei, cu plecare din localitatea Şopotul Nou şi sosire în localitatea Sasca Română sau Montană. Desfăşurat pe o lungime de 22 de Km., excursia se desfăşoară de-a lungul cursului de apă Nera, aceasta fiind totodată considerată cele mai sălbatice chei naturale din România. Este nevoie de 2 – 3 zile şi câteva locuri de campare pentru a putea vedea ceva. Pe acest traseu vom întâlni peşteri, avene, drumuri surplombate, treceri pe cablu, etc. Diferenţa de nivel între punctul de plecare şi cel de sosire fiind mică ( 40m.) se poate face şi rafting. Raftingul pe Nera (cu o lungime de 32 km), este organizat de o companie specializată cu sediul în Pensiunea Cheile Nerei, durata acestuia fiind de 4-8 ore (după sezon și mărimea râului), dar cu grad de dificultate redus.
- Cu o dificultate medie şi având la bază un drum de doar câteva ore, se poate ajunge la vizitarea ruinelor Cetăţii istorice construită de Regina Maria Tereza pe Dealul Coruna (Potoc), de unde se poate vedea chiar şi Dunărea (atunci când atmosfera nu este încărcată cu umiditate) sau auzind Beiul cum curge, când nu bate vântul.
- Presupunând că se încheie sejurul în acesată zonă minunată, recomandăm o plimbare scurtă de numai 2 Km, pe lângă malul râului Nera, având ca destinaţie vizitarea Mănăstirii cu acelaşi nume, oferind totodată şi o recreere sufletească. Pentru Mănăstirea Nera, se pornește pe malul stâng al râului Nera, în aval, pornind de la podul de la intrarea în sat.
Nu uitați să vizitați Biserica Ortodoxă din Sasca (reconstruită în 1877), situată la intrarea în Sasca, lângă râul Nera și Biserica Catolică din Sasca Montană construită în 1755 (situată în partea de sus a satului).
Pentru mai multe informaţii locale, vizitaţi CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ din Sasca Română.
Vă dorim un sejur plăcut în Sasca Montană și împrejurimi și vă așteptăm în curând să reveniți!